Tedy Necula. Copilul cu tetrapareză din „Noro”. Primul regizor cu dizabilități din România. Autorul a peste 40 de filme documentare în Europa. Speaker inspirațional și creator al lungmetratului de debut „Coborâm la prima”. Într-un vagon de metrou oprit între stații, oamenii din filmul lui Tedy învață să se privească unii pe alții dincolo de aparențe. Și fiecare spectator se privește în film ca într-o oglindă, trecând prin filtrul minții și al inimii o conștiință colectivă. Ca în dimineața de după Colectiv.

Tedy s-a născut în urmă cu 29 de ani și s-a încăpățânat să vadă doar inspirație, acolo unde alții văd doar drame. Așa a ajuns să își urmeze visul de a fi regizor, ca să poată inspira, la rândul său, prin ce face. „Ce e esențial la partea aceasta de regie e cum înțelegi lumea despre care vorbești. Aproape că nu contează unde pui camera, cum filmezi, contează cum înțelegi lumea aceea și cum o traduci prin filtrul tău. Care e filtrul tău? E unul mai dramatic? Pe ce vrei să pui degetul? E unul mai pozitiv, inspirațional, în cazul meu? Ce te atrage la astfel de povești? Cu ce vrei să rezoneze publicul?”, a explicat Tedy. Iar el știe clar cu ce vrea să rezoneze publicul său.

Știa ce își dorește să inspire încă de acum șapte ani, când a făcut un scurtmetraj la facultate pe ideea unui om care intră în metrou și vrea să îi privească pe ceilalți oameni în ochi. „În spațiul acesta al metroului sau în orice spațiu închis ne simțim numai străini și ne e teamă de interacțiunea umană. Și m-a fascinat un pic mai mult înstrăinarea, am trecut de la scurtmetraj la lungmetraj, mi-a luat șapte ani, dar mi-a luat atât pentru a ajunge la o maturitate în care am putut să zic povestea aceasta așa cum trebuie, în care aveam tot network-ul de business-uri care să îmi susțină producția”, a adăugat Tedy.

Condus de întrebări precum „Care este esența umanității?” și „Ce ne aduce împreună?”, anul trecut Tedy a făcut o ultimă rescriere a scenariului de lungmetraj cunoscut astăzi cu titlul de „Coborâm la prima”. „Dacă până atunci un metrou se oprea între stații, am pus o virgulă, în dimineața de după Colectiv. Pentru că am simțit că îi dă greutate filmului și am simțit că momentul Colectiv e un moment care ne-a readus împreună ca societate, ca oameni, ca națiune, ca o conștiință. Și vagonul acesta face același lucru, te face să îți dai seama că ești împreună cu alții ca tine”, a subliniat Tedy.

Și vagonul lui nu i-a făcut doar pe români să trăiască emoția apropierii. „Când am fost cu filmul meu în America, Macedonia sau alte state, au empatizat foarte mult cu personajele de acolo pentru că nu au simțit personaje românești, au simțit personaje universale care au aceeași esență”, a mai spus Tedy.IMG_1455Tocmai de aceea, el nu consideră că filmul este unul despre Colectiv, ci un tribut adus efectului Colectiv, acel efect al incendiului care i-a adus pe oamenii rămași împreună și i-a făcut să se privească nu doar în ochi, ci și în suflet.

Poate că a fost încă o dată un semn de exclamare <<Uită-te dincolo de aparențe!>>. Cred că acesta e și unul din mesajele filmului, graba vieților noastre ne face egoiști și egocentrici, și ne uităm foarte puțin dincolo de ce e prima imagine și prima impresie. Și cred că e unul dintre lucrurile importante, aproape la fel de importante ca descoperirea răspunsului la întrebarea <<Cine sunt eu?>> Cine e cu adevărat cel din fața mea, de lângă mine?”, a punctat Adrian Păduraru, unul dintre actorii care au jucat în filmul „Coborâm la prima”.

De altfel, pentru Adrian colaborarea cu Tedy a fost motiv de bucurie, în pofida diferenței inverse de vârstă, așa cum spune Adrian, îl consideră pe Tedy un mentor.

Regizarea primului film inspirațional românesc a fost și o provocare, mai ales pentru Tedy. Buget fiind mic per total, de 110.000 de dolari, a ajuns doar pentru două zile de filmări într-un metrou real. Așa că Tedy a luat decizia de a construi un vagon de metrou în studioul lui. Și s-a făcut vagonul în șapte zile.

Studioul meu era chiar la Romană, l-am închiriat în ianuarie anul trecut și era fix de mărimea unui vagon de metrou. Dumnezeu mi l-a dat, a zis <<Na, mă, fă-ți metroul acolo, numai fă-l!>>. Și era amuzant, pentru că actorii veneau cu metroul real, debarcau, și intrau în decor unde filmau în metroul construit de noi. A fost fantastic, la fel ca și în cele două zile de filmări de la metroul real de la Metrorex București, a povestit Tedy.20229659_904525146371947_4996442282438008080_oȘi aceasta nu a fost singura provocare. „Bugetul fiind mic, actorii fiind mulți în același loc și având alte programări de-ale lor, cu spectacole, nu am putut să am toți actorii la cadru în fiecare zi. Au fost doar două zile cu toții actorii și restul a trebuit să trag pe bucăți și să montez cum că ei ar fi acolo”, a menționat Tedy.Cover coboram

Cu toate acestea, proiectul a devenit realitate vizibilă la cinema în octombrie 2018 și Tedy a pornit într-o caravană prin țară, propunându-și să ajungă în 30 de orașe și să răspundă întrebărilor publicului. La Iași filmul a fost prezentat în cadrul evenimentului „Coborâm la prima în fabrică”, fiind difuzat la fabrica de bere Capra Noastră.IMG_1447Iar pe data de 7 noiembrie va avea loc proiecția de gală la Ateneu, în prezența mai multor actori care au jucat în film.

Totodată, filmul va fi prezentat în 60 de licee din țară, visul lui Tedy acum fiind acela ca filmul să fie văzut de cât mai mulți oameni. Și să inspire, pentru că Tedy asta știe să facă cel mai bine, să vadă inspirație, acolo unde alți oameni văd doar drame.

***

Credite foto: Oana Nechifor, arhivă personală

***

Acest reportaj face parte din proiectul de voluntariat #Saniting. Orice donație pentru realizarea centrului de suport pentru echilibru emoțional este binevenită.